2019. aug 04.

Tuti pihenőnap

írta: mandygabor
Tuti pihenőnap

 "A kereszténység elterjedése előtt az egyiptomi Mithrász-kultusz hívei terjesztették el a Római Birodalomban a vasárnap ünnepély szokását, amelyet a Nap tiszteletének szenteltek. A zsidó vallási hagyományban a nyugalomnap (...) a szombat, amit Isten a Biblia tanítása szerint az emberért alkotott és megáldotta azt. A kereszténység elterjedésével az evangéliumot vonzóvá kellett tenni a nem keresztények számára, ezért a régi pogány szokásokat átalakították, illetve elegyítették az új gyülekezeti szertartásrendbe" - írja a Wikipedia (https://hu.wikipedia.org/wiki/Nyugalomnap). 

 

Nem értem, hogy miért akadnak fenn a két vallás hívei ezen a formai különbözőségen. Az Örökkévalónak biztosan mindegy. Mi magyarok megszoktuk, hogy gyakran le kell dolgoznunk a dátumhoz kötött ünnepeinket. (Emlékezzünk Hofi poénjára: csütörtökön érkeztünk Ithakába, keddi napra esett). 

 

A javaslatom: ahol több a keresztény, mint a zsidó, ott a zsidók vasárnap tartsák a szombatot, ahol pedig ők vannak többségben, ott a szombatot tekintsék vasárnapnak a keresztények. Ádám és Éva nem azért harapott a tudás almájába, hogy egy ilyen piszlicsáré problémát ne tudjunk megoldani.

 

_aktualis_1.jpg

Szólj hozzá

vasárnap szombat keresztény pihenőnap zsidó pihenőnap