2019. már 15.

Hulladékcsapda

írta: mandygabor
Hulladékcsapda

Környezettudatos vagyok, a műanyagot, a fémet, a papírt a megfelelő kukában gyűjtöm. De oda csak tiszta dolgokat szabad dobni, ezért előtte minden flakont, üveget és konzervdobozt lelkiismeretesen elmosogatok. Ivóvízben. Ezzel viszont nemcsak a vízszámlámat növelem, de az emberiség édesvíz-készletét is pazarolom. Amit nyerek a réven, elvesztem a vámon.

        Az lenne a jó, ha egyáltalán nem lenne szemetem. És csak álmegoldás lenne, ha ezentúl étteremben ebédelnék, mert akkor náluk annyival több hulladék gyűlik össze, mint amennyit én megspórolok. Ennél radikálisabb megoldásra lenne szükség. Már létezik néhány üzlet, ahol göngyöleg nélkül lehet megvenni az árut, közvetlenül a saját zacskómba, üvegembe, dobozomba betöltve. A csomagolás azonban a reklám szerves része, nem mondanának le róla szívesen. Azonkívül sok élelmiszert higiéniai okokból is tilos csomagolás nélkül árusítani.

 

hulladekcsapda03.jpg

 

        Érdemes lenne feleleveníteni a szocialista korszakból az üvegbetétek rendszerét. Egyszerűbb kimosni, mint bezúzni és újraönteni. A tárgyaknak is van sorsa, és mindig elszomorít, ha hallom a teljesen ép üvegek hangját, ahogy összetörnek a konténerben.

        A legjobb megoldás az lenne, ha a megvásárolt élelmiszert teljes mértékben el is fogyasztanánk. Előfordul ilyen: a fagylalttal együtt megesszük a tölcsért is. A hagymalevest cipóban tálalhatjuk, amit utána szintén elfogyaszthatunk. Ilyenek még a pékáruk, a sajtok, a tej és a gyümölcslevek, a szárazkolbász, a száraztészta, a rizs, a gríz, a hajában főtt krumpli, a paradicsom. A paprika csumáját bele lehet főzni a paprikás krumpliba, a tojás héját bele lehet turmixolni az italba. Keveset kell kidobni a zöldhagymából, a magtalan szőlőkből is.

        A műanyaghulladék máris óriási károkat okoz az élővilágban, a szétmálló mikrorészecskék nemcsak a halakra veszélyesek, de bennünket is megbetegítenek.

        Az emberi fajt számos jelzővel próbálták megkülönböztetni más főemlősöktől: homo sapiens, homo faber, homo ludens, homo politicus. Lehet, hogy a kései utódok majd úgy hivatkoznak ránk, hogy a homo, aki szemetelt.

Szólj hozzá