2017. júl 12.

Tuti vírusvédelem

írta: mandygabor
Tuti vírusvédelem

 

facebook-virus-illusztracio-62241712_s.jpg

A vírusirtó szoftverek úgy dolgoznak, hogy az egyes vírustípusokat elemzik, és végigpróbálják mindegyiket minden egyes bejövő fájlon. Ez rendkívül időigényes, és mint tudjuk, az idő pénz. Az Internet lelassul, és ha nem vesszük meg a legújabb, legfrissebb vírusirtót, egyszeriben megfertőződhetünk.

Nekem egy másik módszerem van. Csak azt a fájlt (szöveget, képet, hangot, videót) nyissuk meg, amelyiknek a szerzőjét ismerjük, a tartalma kifejezetten nekünk szól. A levelezésben ragaszkodjunk a szöveges üzenetekhez (ne a Wordből küldjük a levelet, mert az már eleve formázva, következésképp kódokkal megspékelve állítja elő, és csatoltan küldi el), hanem elégedjünk meg a szimpla szöveggel, ANSI kódolással, az eredeti  ASCII karakterek kódjainak átküldésével.

Minden levélküldő rendszernek van egy szövegszerkesztő felülete, abba másoljuk be a végső változatot! Ha fotót küldünk, írjuk le, hogy mit tartalmaz (és a fogadó oldalon gyanakodva nyissuk ki). Ugyanez érvényes a többi médiumra. Lehetőleg ne magát a hangot, a videót csatoljuk, hanem csak a linket, magát a dokumentumot pedig helyezzük el egy megbízható tárhelyen.

A legutóbbi Facebook-vírus is ilyen linket tartalmazott, azt ígérte, hogy a címzett egy vicces videót nyithat meg a YouTube-ról. Maga a link nem tartalmazhat vírust, tehát ebben az esetben arról van szó, hogy egy YouTube-nak látszó link egy vírusprogramhoz vezetett. Ha megnézzük az üzenet nyers kódját, kiderül, hogy a link eltér a YouTube-linkek megszokott sémájától, és egy teljesen más oldalra irányít bennünket, amelyikre kattintva azonnal elindul egy vírus letöltése.

facebook-login-virus-with-regard-to-invitation-facebook-virus-template.jpg

A fordított vírusvédelem lényege, hogy csak azt fogadjuk el, aminek az autentikus voltában biztosak vagyunk. Ha levél, akkor szerepeljen a tárgyában valami személyes, esetleg egy előre megbeszélt szöveg: "ez tiszta", "ahogy megbeszéltük" stb. Lehetőleg magyarul, mert a magyar nyelv elsajátítását még a legelhivatottabb hackerek sem vállalják egy piti gonoszság kedvéért.

Őríikedjünk az emotikonoktól! Ezek jól mutatnak a szövegben, tulajdonképpen a hiányzó grafikai képességeket pótolják, de a címben, a levél tárgyában bizalmaskodóak, és csökkenthetik éberségünket.

Ami a Facebook mostani problémáját illeti (remélhetőleg napokon belül meg tudnak tőle szabadulni), szintén megoldás lehet, hogy megszakítjuk a kapcsolatot az összes ismerősünkkel (de legalább azokkal, akiktől gyanús üzenetet kaptunk). Első menetben kapcsoljuk ki egymás automatikus követését, aztán töröljük az ismeretséget is. Előtte persze gyűjtsük ki az ilyen Facebook-neveket egy külön fájlba a számítógépünkön, tegyük el az adataikat jobb időkre, hogy a kapcsolatot bármikor helyre tudjuk majd állítani. Ezáltal az általuk feltett bejegyzések nem jelennek meg a mi idővonalunkon (és fordítva), de bármikor meglátogathatjuk őket, és alkalomadtán felújíthatjuk a barátságot.

Azt is ajánlom, hogy mielőtt elkezdjük a nagy tisztogatást, közöljük, hogy e-mailben milyen címen érhetnek el bennünket. Az e-mail biztonságosabb, mint a Facebook, különösen, ha tartjuk magunkat a szöveges üzenetekhez, és ha dokumentum helyett linket küldünk.

Sokan azért ragaszkodnak a Facebookhoz, mert azok az üzenetek "élőben", valós időben megjelennek a képernyőnkön, bármivel is foglalkozunk éppen. Ugyanezt elérhetjük az elektronikus leveleinkkel is. Más kérdés, hogy van-e értelme. Én általában nem szakítom meg a munkámat egy-egy friss üzenet elolvasása kedvéért. De vannak, akiknek sokkal unalmasabb a munkájuk.  :-)

Szólj hozzá

vírusvédelem számítógépes vírusok Facebook-vírus YouTube-vírus