2016. aug 02.

Tuti ötletek a rezsicsökkentésre

írta: mandygabor
Tuti ötletek a rezsicsökkentésre

A rezsicsökkentés 2014-ben a Fidesz választási csodafegyvere volt. 2018-ban is lesznek választások, előre megmondom, hogy a rezsicsökkentés annak is egyik fő témája lesz. De miért várjunk addig?. Még nagyon sok lehetőség van arra, hogy az emberek hónapról hónapra kevesebbet költsenek. Íme itt van néhány megfontolandó ötlet:

1. Kötelezzük a boltokat, hogy hetente csak egy napon nyissanak ki! (A hét többi napján NAV-ellenőrzések lennének.) Ettől kevesebb lenne az oktalan pénzköltés, és a lakosság nagyon is meggondoná, hogy mit vegyen meg és hol.

2. Vegyük el az autókat azoktól, akik nem keresnek havonta 1 millió forintnál többet! Ettől csökkenne az oktalan száguldozás, kevesebb lenne a baleset, kevesebb benzin fogyna, és javulna a városok levegője. A kerékpározás hasznos sport, és ennek révén kevesebb lenne a fizikailag alkalmatlan fiatal - ha esetleg majd újra bevezetik a kötelező katonai szolgálatot.

3. A tévében csak fekete-fehér filmeket vetítsenek! Ettől csökkenne az öncélú bambulás a képernyő előtt, és a családok többet beszélgetnének. A reklámok tilalma csökkentené a nem kapható áruk miatti frusztrációt.

4. Bizonyos napokon egyáltalán nem lenne villany. Ezáltal jelentősen csökkenne a háztartási gépek fogyasztása, viszont nőne a kiscsoportos népdaléneklés. Fellendülne a népi gyertyaöntő ipar, egyszersmind több lenne a gyerek.

5. Fel kell számolni az internetes hálózatokat! Az emberek ne lógjanak a neten, hanem beszélgessenek!

6. Zárjuk be a csicsás modern mozikat! Helyettük árnyjátékokkal és szavalókórusokkal szórakoztassuk a közönséget! Bowling-klubok helyett lengőtekét a játszóterekre, sör helyett nosztalgia-Bambit!

7. Nagy felzúdulást okozott, hogy immár csak a kötelező tankönyvekből szabad tanítani. De miért kell egyáltalán tankönyv? Térjünk vissza az óra alatti skandáláshoz és a palatáblához!

8. Termesszünk zöldséget és gyümölcsöt az erkélyen! Tartsunk állatokat a fürdőkádban! Ezáltal tartósítószerek nélküli, garantáltan hazai termelőtől származó élelmiszereket fogyaszthatunk.

9. Az az autóbusz és a vasút helyett járjunk lovaskocsin és ökrösszekéren! Hozzuk újra divatba a postakocsit! Ugyanígy pótolhatná a metrót a lóvasút. Mivel az emberek nem mehetnének külföldre, nem idegesítené őket az elfajult, keresztényietlen nyugati társadalmak haláltánca. Bizonyos számú nyugati túrista azonban bejöhetne, hogy legyen kiktől kéregetni.

 

rezsicsokkentes-postakocsi.jpg

10. Kötelezzük az állampolgárokat, hogy minden megtakarításukat az állam által kezelt bankszámlákon tartsák! Ez jótékony hatással lenne az államháztartási egyensúlyra és a valutatartalékokra.

Azt mondanom sem kell, hogy ezek az intézkedések intenzív felvilágosító kampánnyal járnának együtt, amelynek során a polgárok minden hónapban megkapnák a kimutatást arról, hogy mennyit takarítottak meg, és hogy mennyi pénzük lenne, ha hozzájuthatnának.

Persze örökösen nem lehetne ilyen szigorúságban élni, ezért minden évben megrendeznék a "pazarlás napját", amikor is gondtalanul és felszabadultan lehetne vizet csorgatni, gyufákat gyújtogatni, tányérokat a falhoz vágni (háztartásonként legfeljebb 5 db-ot). Ez sokkal jobb lenne a feszültségek levezetésére, mint a tüntetés. A közösségi megmozdulások erejét mindazonáltal nem szabad lebecsülni. Május elsején felvonulásokkal és majálissal emlékezhetnénk meg a Munka Alapú Társadalom ünnepéről.

Persze az is szóba jöhetne, hogy mindenki egyszerre éhen hal (lásd még: fényevés). Ezáltal végleg megszűnne a rezsi. De ezt hagyjuk meg utolsó lehetőségnek.

 

.

 

Szólj hozzá