2016. aug 02.

Tuti fogyókúra

írta: mandygabor
Tuti fogyókúra

Nem azért eszünk túl sokat, mert nem csillapodik az éhségünk, hanem azért, mert túlságosan finom az étel. Aki fogyni akar, az egyen ízetlen ételeket! Így garantáltan csak annyit fog elfogyasztani, amennyit a szervezete abszolút megkíván. (Egy feleség esetében ehhez néha annyi is elég, hogy a férjére bízza az ételkészítést.)

Amikor az emberiség feltalálta a sütést és főzést, sok energiája felszabadult, hiszen kevesebb munkát kellett kifejtenie az emésztésre. Ez a folyamat visszafordítható. Ha több nyers ételt fogyasztunk, a bevitt energia jelentős részét az emésztés köti le, tehát az már nem fog beépülni a zsírszövetekbe. Együnk minél több nyers ételt! A nyers húsok ugyan veszélyesek lehetnek a bennük lévő baktériumok miatt (és a gyomrunkból már eltűntek az ezek feldolgozásához szükséges enzimek), de a zöldségeket és gyümölcsöket nyugodtan ehetjük nyers állapotban. Répafőzelék helyett nyers répa, lecsó helyett nyers paprika, paradicsom, rántotta helyett kikevert nyers tojás. Aki nem szokott hozzá, az meg fog lepődni, milyen jó íze van az elrágcsálható zellernek, fehérrépának, karfiolnak.

almaleves.jpg

 A gyenge akaratúak ezt a diétát kombinálhatják a borkostolós módszerrel. Tudvalevő, hogy a borkostolókon a bort csak megízlelik, de nem nyelik le (különben már a felénél berúgnának). Az ízetlen ételt elkezdjük enni, és időnként a szánkba veszünk egy extra finom falatot (egy kis darab kolbászt, egy falat süteményt, kinek mil tetszik), de azt nem nyeljük le, hanem kiköpjük. És utána folytatjuk az ízetlen étel fogyasztását. Fontos, hogy ezek a "jutalomfalatok" ne adjanak túl nagy kedvet az ízetlen ételhez, mert akkor ott vagyunk, ahol elkezdtük.

Az ellenkező véglet is működik: a csokoládékúra. Ennek lényege, hogy ha a túléléshez szükséges energiát kis terjedelemben visszük be, akkor előbb-utóbb összeszűkül a gyomor, és attól kezdve már szinte fáj, ha többet eszünk a kelleténél. A csokoládéban van a legtöbb energia. Nem véletlen, hogy katonáknak is csokoládét adnak (amit aztán ők az elfoglalt területek gyerekei között osztogathatnak). Egy tábla csokoládé megfelel egy nagy tál ételnek, és ha nincs meleg étel, még mindig előhúzhatjuk a zsebünkből a csokoládét. Persze ebből sem szabad többet fogyasztani a kelleténél, és a keserű csokoládé alkalmasabb erre a célra, mint a fehér. A csokoládét krumplicukorral vagy szőlőcukorral pótolhatjuk. Ugyanilyen jól működnek a magvak is. A lényeg, hogy kis mennyiséget vigyünk be. És amikor már eléggé összeszűkült a gyomrunk, visszatérhetünk az ízetlen kajára.

Akiknek ezt az elméletemet előadtam, általában azt vetették a szememre, hogy el akarom venni az étkezések örömét. Ez nem igaz. Ha már leszoktunk a finom ízekről, akkor magát az evést is jobban fogjuk értékelni. Elvégre a szervezetünk az ízetlen ételekért is megjutalmaz, a jóllakottság érzésével. És a jó ételeken kívül még annyi öröm van a világban! Szép zene, finom illatok, az arcunkat cirógató napsütés... Hogy a szexről ne is beszéljünk.

 

.

 

Szólj hozzá

fogyókúra