2016. júl 29.

Tuti pénzreform

írta: mandygabor
Tuti pénzreform

Megdobbant a szívem, amikor hallottam, hogy lecserélik az eddigi forintot. Már épp itt volt az ideje. Az viszont csalódást keltett, hogy csak a pénz képét cserélték le, feltehetően az új jegybankelnök aláírásának megőrzése céljából. (Mi lesz, ha a bankelnök börtönben ül, de az aláírása még mindig közkézen forog?)

penzreform.jpg

 Ha rajtam múlna, a forintot is lecserélném. Az alábbi lehetőségek közül választanék.

1. A jelenlegi forintot átkeresztelném fillérre. Száz fillér lenne egy kemény forint, egy pengő (esetleg a kincstár realitását jobban tükröző "kongó") vagy - a magyar államfejlődés következő állapotát anticipiálva - korona. Ezzel ugyan a fizetések is a századrészükre csökkennének, de valóra válna nemzedékek álma: megint lenne 3,60-as kenyér. Egy ideig.

2. Úgy állapítanám meg a devizánk értékét, hogy pillantnyi árfolyamon 1 euróval legyen egyenlő. Ezt el lehetne nevezni euroforintnak. Aztán persze az euroforint is romlana, de időről időre kiigazítanánk (kemény euroforint, még keményebb euroforint, gránit szilárdságú euroforint stb.). Természetesen nevezhetnénk magyar dollárnak, magyar fontnak vagy magyar rubelnek is. Praktikus okokból olyan valutát lenne ésszerű választani, amelyik nagyjából egyformán romlik a miénkkel.

3. Megszüntetném az egész pénzrendszert, és mindent jegyre adnék. Ez abszolút mértékben megszüntetné az inflációt, hiszen az 1 kilós kenyérjegyért mindig 1 kiló kenyeret lehetne kapni, legfeljebb ritkábban, és mindig más lenne a színe.

3b. Ha lépést akarunk tartani a műszaki haladással, akkor mindezt elektronikus kártyával is meg lehet csinálni - mint azt már több településen a segélyek felvételénél előrelátóan bevezették. A különbség annyi lenne, hogy mostantól az egész lakosságra kiterjedne. Ez az elektronikus változat arra is lehetőséget adna, hogy valaki okosan gazdálkodjék a kreditjeivel: ha a múlt hónapban kevesebb tejet fogyasztott, később ugyanilyen mértékben túlléphetné a tejkeretét.

Hogy ebben a rendszerben az állam közeli oligarchák hogyan szerezhetnének nagyobb vagyont, azt még nem találtam ki. Talán az audikat, a magánrepülőgépeket, kastélyokat is jegyre kellene adni. Persze mindenkinek érdeme szerint.

Mindez nem érintené a versenyszférát, legfeljebb nekik idegen valutával kellene üzletelniük. De biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb az ilyen magyar fizetési utalványok is bejutnának a fekete piacra, és talán még offshore cégeket is lehetne velük alapítani.

 

Szólj hozzá